hemresa och hemkomst

Nu har jag varit hemma i en vecka, det känns som mer än en månad. Jag kan nästan inte föreställa mej Beatriz hus eller minnas någon spanska, märkligt hur man kan ställa om sej. Jag ska försöka berätta om min hemresa och hur det var att komma hem:

Vi åkte tillsammans till flygplatsen. MIn reskamrat skulle åka en timme före mej, men hon var med när jag checkade in och såg till att jag fick en bra plats på den långa flygningen, den mellan sao paulo och frankfurt. Sen fick jag följa med flygplatspersonnalen in på deras kontor. Där var man tvungen att lämna i från sej sitt pass. Jag vägrade. det skulle aldrig falla mej in att ens för en sekund vara utan pass, ensam på en flygplats i Bolivia. Jag fick ställa till med en mindre scen för att få som jag ville, men det gick. Jag misstänker att dom skakade på huvet åt mej, men det gör inget.
Där satt jag sen och lyssnade på radiokommunikationen som pågick där inne, tyckte att jag hörde något om ett narkotikabeslag och stämningen blev med ens rätt uppsluppen. Undrar varför, får dom parta på beslagen tro…

När det var 20 minuter kvar tills mitt plan skulle gå och ingen hade sagt något om att vi skulle gå, blev jag nervös och plockade ihop mina saker. Ta det lungt, sa dom, men mitt plan ska ju gå om 20 minuter, nej nej, det är en timme försenat. När jag muttrade något om att det ju hade varit en bra idé att upplysa mej om det kanske, fick jag bara höra:
– no te preocupes, oroa dej inte.

Från Sankta Cruz till assuncion, vi var en timme sena som sagt och det betydde att det bara var att gå diret till nästa plan, ingen säkerhetskontroll ens. dom brukar ju spruta planen från bolivia med nån slags gift, kan det vara ddt, men det gjorde dom inte den här gången, något som jag är mycket tacksam för.

När vi kom till Sao Paulo, var vi också sena, så det var samma sak där, direkt in i nästa plan, utan att passera säkerhetskontrollen. Jag hade fått en superbra plats alldeles direkt efter buisnessclas med gott om plats för benen. Där satt en tyska med sin lilla dotter, högst tre år och när jag försökte konversera på tyska drabbades jag av total språkstockning. Det var verkligen som om alla ord på alla språk jag kan, bara trasslade ihop sej med varandra.

en flygvärdinna kom och pratade med min granne, att hon skulle hjälpa mej om jag behövde något och när jag bad henne visa mej nödutgångarna sa hon bara att jag kunde fråga den snälla damen bredvid mej. Den snälla damen, som inte vågade säja nej, skulle säkert ha annat att tänka på av det blev en nödsituation, eftersom hon hade sitt barn med sej. Jag blev sur, men gjorde ingenting, inte då.

På natten vaknade jag och hade panik, ni vet, när man börjar tänka på vad man egentligen håller på med, högt uppe i luften, tillsammans med 349 andra människor, 47 grader kallt utanför, hav under, samma luft till alla , att man ska vara där inne i flygplanet i tio timmar till. Det var alldeles tyst inne i planet, alla sov, det var mörkt också. då bestämde jag mej för att jag var törstig. Jag började vandra omkring i flygplanet, men kunde inte hitta någon som var vaken. då gick jag in i buisnesclas, nästan ända framme vid utgångarna, där hittade jag en vaken flygvärdinna, som tog mej tillbaks till min plats och gav mej vatten. sen sa hon:
-och nästa gång du behöver något, då kan du trycka här…

Alldeles innan vi skulle landa, fick jag och en tant med rullstol komma fram till dom rika människorna längst fram för att det skulle gå fortare för oss att komma av. tänk vilka sköna stolar dom har, jag har alltid velat veta hur det ser ut där inne.
vi fick sitta bredvid en man, som minsann inte hade drabbats av nån språkstockning. Han pratade portugisiska med flygvädinnorna och tyska med mej, när jag såg förvirrad ut frågade han om jag förederog spanska. alla tre språken pratade han, som det lät för mej, helt utan brytning. Fy vad jag blev avundssjuk.

Jag hade föreställt mej att om det skulle fungera med min ledsagning någonstans, så skulle det vara i Frankfurt, men där var ingen och mötte mej, så jag och en flygvärdinna från mitt plan fick traska iväg och leta reda på dom som skulle hjälpa mej och så hamnade jag återigen på ett kontor. Fast nu fick jag inte lyssna på någon intressant radiokommunikation.

Dags att gå till det sista planet på denna resa, men gå fick jag inte, jag fick åka elbil med en mycket barsk dam som sa åt mej att hålla ihop fötterna och in armbågarna.
-vorsicht, röt hon åt människorna och så bar det iväg.
-dom här bilarna går så himla långsamt, muttrade hon. Rakt genom tullen for vi och hon röt åt tulltjänstemännen:
-den här damen har varit i bolivia och hon har bara handbagage. sen trampade hon gasen i båtten. Jag hade kunnat ta in vad som helst.

å landvetter blev jag mött av en ung man med rullstol, men jag behövde inte åka i den. Pappa, som hade kört vilse på väg till flygplatsen, tyckte att det var rätt pinsamt att hans blinda dotter kunde ta sej ensam hem från bolivia, när han inte ens kunde ta sej från trollhättan till landvetter. Och då har han dessutom gps.

vovven blev överlycklig över att se mej och sjöng en liten klagovisa om hur hemskt det var att jag hade åkt ifrån henne nu igen. på natten spydde jag.

Och det fortsatte jag med, blev tvungen att boka om mitt tåg. en otrevlig människa på sj upplyste mej om att jag inte kunde boka om min ombokningsbara biljett, som jag hade betala extra för, eftersom jag ju hade hämtat ut den redan. alltså blev jag 7000 kronor fattigare, ledsagningen hade gjorts om och blivit krångligare och jag kände med all önskvärd tydlighet att jag var i sverige igen.

I ett dygn låg jag hemma hos pappa och sov, men sen åkte jag tåg till stockholm. Här är massor av snö och jag får inget saftigt skadestånd från folkhögskolan jag stämde. Jag får antagligen inte heller något jobb på den andra folkhögskolan där jag har jobbat under hösten. Jag var där och sa hejdå till mina elever i torsdags.

Jag drömmer att jag är instängd i trånga utrymmen och försöker fly genom taket. Min inneboende har åkt iväg på två veckor, så nu har jag lägenheten för mej själv.

Något konstigt har hänt, ja som har varit beroende av kaffe i hela mitt vuxna liv, har inte druckit en droppe sen jag blev sjuk hos pappa. Vet inte varför.

I morgon ska jag rotfylla en tand och på tisdag ska jag lönedeklarera, sen ska jag lata mej i flera dagar och vara glad.