Publikationer

granne_ufo1Granne eller ufo

På sommaren 2012 kom min bok, granne eller ufo ut. Det är en kåserisamling med illustrationer av Emil Erdtman och med Finn Hellman som redaktör.

”Går det att skriva om det som gör ont så att det blir kul? Utan att skämta bort allvaret? I dessa kåserier är det just vad Sofia Thoresdotter gör. Och ingen går säker. Såväl riksdagskvinnan som busschauffören kläs av och maktrelationer blottas. Främst synliggör hon konflikter mellan de med och de utan funktionsnedsättning.

Men Thoresdotter är rättvis och bjuder på sig själv med befriande distans. Till exempel avslöjas, efter lustmordet på de beskäftiga mammor som jämt ska kommentera hennes ledarhund, hur fördomsfull hon själv kan vara.

Berättelsen är ständigt på språng. Blixtsnabbt kastas vi genom ett regnrör till isbitar i strandkanten och vidare till en hydda i Bolivia. Med tydlig och egen röst sätter Sofia Thoresdotter ord på en verklighet som sällan beskrivs ur ett självupplevt perspektiv.”

Här kan du höra utdrag ur boken.
Det hade aldrig kunnat hända här
Det låter som is

allinclusiveAll inclusive

En bilderbok för vuxna om trygghetskontroll.
Vem trivs med trivselregler?
Är det tillåtet att tala om vad som helst i den tysta avdelningen?
Och låsen som ska göra oss trygga, på vilken sida av dörren sitter de?

Jag har också medverkat i ett flertal antologier, bland annat
”Möten, musik, mångfald : perspektiv på musikterapi”

Är detta verkligen en kollega?

Jag skrev en text om hur folk blir förvirrade när dom möter mej som kollega inom vården. Hur dom är så inställda på att jag ska vara patient att dom inte ser mej som kollega trots kompetens, arbetskläder och namnskylt med yrkesbeteckning.

Jag fick pris för den i en skrivartävling som svenska föreningen för medicinsk psykologi anordnade. Här är texten:

http://sfmp.se/pdf/skriv22/Ar_detta_verkligen_en_kollega.pdf